Bardzo orzeźwiający napój porzeczkowy, wzbogacony smakiem pomarańczy i mięty. Delikatnie słodki, z imbirową nutą. W ciepłe dni nie będziecie chcieli go zastąpić już niczym innym.

Składniki na 2 porcje: 100 g czerwonych porzeczek, pół szklanki soku z pomarańczy, woda mineralna, lód, limonka, listki mięty; składniki na słodki syrop imbirowy: pół łyżeczki startego imbiru, ¼ szklanki wody, ¼ szklanki cukru.

Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia syropu imbirowego, który osłodzi napój. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy imbir, mieszamy kilka minut na małym ogniu, odstawiamy do ostygnięcia.

Płuczemy grona porzeczek i chwilę miksujemy w blenderze. Przecedzamy przez sitko, dociskamy miąższ (wyrzucamy resztki, które zostaną na sitku).  Do soku z porzeczek dolewamy sok z pomarańczy, łączymy z syropem imbirowym i schładzamy w lodówce. Przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkami limonki i mięty. Podajemy z lodem.