Wspaniale kremowa, rozgrzewająca zupa, w której przenikają się smaki dyni i mleczka kokosowego. Przyprawiona imbirem i kardamonem. Polana lekko orzechowym olejem z pestek dyni i posypana pestkami tego warzywa.

Składniki:

1 mała dynia, 1 marchewka, szklanka mleczka kokosowego, około 400 ml bulionu warzywnego, łyżeczka świeżego, łyżeczka świeżego, startego imbiru, 1 mała cebula, 2 liście laurowe, łyżeczka sproszkowanego kardamonu, sól, pieprz; do podania: łyżka oleju, olej z pestek dyni i pestki dyni. 

Przygotowanie: 

Na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy cebulę i imbir. Dodajemy przygotowane warzywa: obraną, oczyszczoną, pokrojoną w kostki dynię oraz marchewkę. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, kardamon, sól, pieprz. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy w rondelku, stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy olejem i posypujemy pestkami z dyni.