Łakoć w sam raz na ponurą, listopadową sobotę. Mocno korzenne, przesiąknięte zapachem cynamonu ciasto marchewkowe, z dodatkiem rodzynek i słonych pistacji, które na zasadzie kontrastu podkreślają jego słodycz. Wspaniale komponuje się z banalną w przygotowaniu masą z serka mascarpone.

Składniki na ciasto: 3 duże marchewki, 200 g mąki, 2 jaja, 150 g cukru pudru, garść pistacji, rodzynki, 1 szklanka oleju roślinnego, łyżka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i startego imbiru, sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na masę z mascarpone: 250 g zimnej śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie masy z mascarpone: Uwaga! Składniki muszą być dobrze schłodzone - zwłaszcza śmietanka kremówka! Przelewamy ją do wysokiego naczynia, ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone i znowu ubijamy - aż do połączenia składników. Odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Przygotowanie ciasta: Najpierw ubijamy jajka - do podwojenia objętości, dodając następnie cukier puder. Masa musi stać się gładka i puszysta. Wtedy dolewamy do niej stopniowo olej - cienkim strumieniem, stale mieszając.

Do masy dodajemy drobno startą marchewkę - wraz z rodzynkami i obranymi pistacjami. Następnie dodajemy mąkę (najlepiej przesianą), sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką, przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco suche).

Na wystudzone ciasto wykładamy masę z mascarpone, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki. A potem... tylko pałaszujemy :)