Jabłko jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych owoców na świecie. I chociaż niektórym trudno w to uwierzyć - na świecie uprawia się więcej niż 10 tysięcy odmian jabłoni. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co można przygotować z najpopularniejszego polskiego owocu?

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - głosi stare powiedzenie. Jak się okazuje, Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Z szacunków GUS wynika, że w naszym kraju zebrano w ubiegłym roku ok. 3,4 mln ton tych owoców. Polskie jabłka są doceniane na całym świecie również ze względu na unikatowy smak.

Dzięki dużej zawartości jabłka pektyn regulują perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

Są bogate w:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A,
  • β-Karoten,
  • błonnik,
  • kwercetynę,
  • pektyny.

Warto doceniać je więc przez cały rok!

Co zrobić z jabłek?

Jabłka można jeść na surowo. Są także doskonałym zamiennikiem dla tłustych przekąsek - w formie chipsów lub kandyzowane.

Jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa - kaczka nadziewana tymi owocami jest przepyszna.

Jabłka możemy także upiec lub udusić. Warto przygotować z nich racuchy, albo wyśmienitą szarlotkę.

Te owoce to także świetny dodatek do naleśników. Jabłka można też np. ususzyć i przygotować z nich bożonarodzeniowy kompot. Warto z nich także przygotować powidła, dżemy czy konfitury, z których będziemy korzystać zimą.

Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie octu jabłkowego, który ma przeróżne właściwości zdrowotne. Działa m.in. przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco. Może być również skutecznym środkiem na odchudzanie.

Przepis na marmoladę z jabłek z cynamonem

Do marmolady jabłkowej z cynamonem chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Jest smaczna, zdrowa, stanowi wspaniały dodatek do pieczywa czy naleśników. I robi się ją wyjątkowo prosto!

Składniki: 2 kg jabłek, 1 kg cukru, kora cynamonu, sok z jednej cytryny.

Przygotowanie: Myjemy jabłka, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Spryskujemy sokiem z cytryny. Owoce przekładamy do rondelka, dodajemy 5 łyżek wody i zagotowujemy na małym ogniu.

Gdy powstanie gęsta masa, dodajemy cukier i startą korę cynamonu. Smażymy jeszcze ok. pół godziny, często mieszając.

W międzyczasie wyparzamy słoiki, przekładamy do nich gorącą marmoladę. Szczelnie zamykamy, przykrywamy ściereczką.