Każdy z nas uwielbia pizzę, prawda? 4 sery, z dodatkiem kurczaka czy z owocami morza to najbardziej popularne kombinacje. Jednak my odbiegamy od standardów i przygotowaliśmy świetna alternatywę tego dania. Pizza na spodzie z kalafiora to idealny zamiennik standardowej.

Kalafior jest bogaty w dużą ilość składników mineralnych takich jak potas, magnez oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1.

Warzywo to jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego co jest niezbędne w diecie. Powoduje uczucie sytości i jest niskokaloryczne więc świetnie sprawdzi się dla osób aktywnych i dbających o sylwetkę.

Warto również podkreślić, że nie wywołuje alergii co jest ważne dla osób wrażliwych.

Fit pizza na spodzie z kalafiora

Składniki na spód:

- średniej wielkości kalafior

- 2 jajka

- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej

- sól, czosnek granulowany

- olej/oliwa z oliwek



Składniki na górę:

- pieczarki z cebulą duszone na patelni

- szynka drobiowa

- kukurydza

- mozzarella

- ser cheddar starty na grubych oczkach

- sos pomidorowy

(lub inne ulubione składniki)

  1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż wystygnie.

2. Przekładamy do miski, blendujemy i dodajemy resztę składników - jajko, mąkę, sól, czosnek.

3. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go dowolnym olejem i wykładamy masę kalafiorową.

4. Formujemy kształt pizzy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku góra/dół 200 st C przez ok 30 min.

5. Po upieczeniu spodu wyjmujemy z piekarnika, układamy pozostałe składniki na wierzch i pieczemy jeszcze przez ok 10 minut.

6. Podajemy z sosem pomidorowym.


Druga wersja:

Składniki na spód: ten sam co pierwsza wersja

Składniki na górę:

- kukurydza

- mozzarella

- kabanos pokrojony w plasterki

- pomidorki koktajlowe


 

SMACZNEGO!