Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu jednej partii produktu "Kiełbasa surowa metka tatarska" z powodu wykrycia bakterii salmonelli.

Chodzi o produkt "Kiełbasa surowa metka tatarska", 170 g, o numerze partii 0211101071 i terminie przydatności do spożycia 01.12.2021.

Producentem jest "PROSIACZEK" Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224.

GIS podał, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek salmonelli w jednej partii produktu. Zakład "PROSIACZEK" Sp. z o.o. wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.

Salmonelloza - choroba wywołana salmonellą

Spożycie żywności zanieczyszczonej salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Zwykle charakteryzuje się ona ostrym początkiem, któremu towarzyszy gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i czasami wymioty. Początek objawów choroby występuje 6 - 72 godzin (zwykle 12-36 godzin) po zakażeniu się salmonellą, a choroba trwa 2-7 dni.

Objawy salmonellozy są stosunkowo łagodne i w większości przypadków pacjenci wracają do zdrowia bez specjalnego leczenia. Jednak w niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z odwodnieniem, które może stać się ciężkie i zagrażające życiu.