Jak donosi Główny Inspektorat Sanitarny, w Polsce pojawiły się jaja skażone fipronilem. Przetworzone trafiły z Holandii do Polski. Co to jest fipronil i czym może grozić kontakt z tą substancją?

Zdjęcie ilustracyjne /Ye Pingfan /PAP/Photoshot

Fipronil to substancja używana w weterynaryjnych lekach przeciw pchłom, roztoczom i kleszczom u psów i kotów. Nie można jej stosować u zwierząt, które są przeznaczone do uboju, na przykład u kurcząt. W Europie środek jest używany w substancjach wykorzystywanych do ochrony roślin, oraz do zwalczania karaluchów.

Szkodliwość tej substancji opisywała już m. in. Światowa Organizacja Zdrowia. Jej informacje są oparte na badaniach zwierząt. Fipronil jest szkodliwy dla układu nerwowego. Długotrwałe narażenie na jego działanie może spowodować uszkodzenie, wątroby, tarczycy i nerek. Może tez wywołać atak padaczki.

Fipronil nie jest rakotwórczy i nie powinien powodować zaburzeń płodności. Na podstawie opisów zatruć fipronilem wiemy, że powoduje nudności, bóle brzucha, zawroty głowy i napady padaczkowe. Po krótkotrwałym zatruciu objawy powinny ustąpić. Przy dłuższym kontakcie organizmu z fipronilem, ryzyko dla zdrowia jest większe.

Gotowanie jaj nie neutralizuje szkodliwego działania fipronilu. Negatywne skutki są widoczne przy dużym spożyciu. Zjedzenie pojedynczego jaja skażonego tym środkiem nie powinno znacznie wpłynąć na stan zdrowia. Fipronil może być niebezpieczny, jeżeli mamy z nim kontakt przez dłuższy czas w dużej ilości.

żródło: Ministerstwo Zdrowia, Opieki i Sportu Holandii

(ag)